Predstaviteľ ND: Grécku vládu vytvoríme v utorok, bude v nej aj PASOK

19.06.2012 Celý región

Atény 18. júna (TASR) - Grécke politické strany, ktoré podporujú zahraničnú finančnú pomoc krajine, sa dohodnú na vytvorení koaličnej vlády v utorok. Povedal dnes vysokopostavený predstaviteľ konzervatívnej strany Nová demokracia (ND), ktorá dostala poverenie zostaviť novú vládu.

"Dohodu uzavrieme zajtra, keď vytvoríme vládu," uviedol podľa agentúry Reuters zdroj, ktorý si neželal byť menovaný. Dodal, že svojich členov vlády nominuje aj Panhelénske socialistické hnutie (PASOK) a vyjadril tiež nádej, že ďalším koaličným partnerom sa stane malá, umiernená strana Demokratická ľavica.

Malá pravicová strana Nezávislí Gréci, ktorá má v parlamente 20 poslancov, dnes odmietla ponuku na vstup do koaličnej vlády. Jej vodca Panos Kammenos to oznámil po stretnutí s predsedom ND Antonisom Samarasom. "Hoci nebudeme súčasťou koaličnej vlády, budeme podporovať všetky opatrenia, ktoré uvoľnia Grécko zo zovretia medzinárodných veriteľov," vyhlásil.

Predstaviteľ ND ďalej povedal, že Grécko bude pripravené na návštevu tzv. trojky EÚ (predstaviteľov Európskej komisie, Medzinárodného menového fondu a Európskej centrálnej banky). Urýchli a rozšíri privatizačný program a požiada Trojku o predĺženie obdobia, v ktorom má dosiahnuť výdavkové škrty vo výške 11,7 miliardy eur, z dvoch na štyri roky.
 

Vyberte región